עמוד הבית אודות תיק עבודות טיפים מאמרים מן העיתונות לינקים צור קשר
גן דיזיין
מאמרים

תכנון גינה

תקופת תחילת הסתיו היא התקופה הטובה ביותר בארצנו לתכנון גינה. מלבד תחושת החגים הכה מורגשת במדינה, הכוללת התחדשות והתחלת שנת הלימודים, אנו ערים לתופעת "האביב השני". המושג מתייחס לתקופה הארוכה יחסית של ירידת הטמפרטורות וסוף הקיץ החם הים תיכוני, ועד לתחילת עונת הגשמים והקור. בתקופה זו מתקיימים תנאי גדילה טובים לצמח. לפיכך הסתיו המוקדם הוא מועד ראוי לתשומת הלב לדישון הקרקע, הכשרת שטח, גיזום זריעה ושתילה. כמו כן מזג האוויר נוח לעבודה.

שלב התכנון הוא השלב הראשון בפעולות אלו. אחריו ניישר את השטח נבנה את התשתיות הדוממות, נשביח את האדמה, נרכיב את מערכת ההשקיה ולבסוף נשתול צמחיה.
לכל אדם ואדם גישה משלו וחלום משלו לגבי הגן, אבל בבואך לתכנן גן כלשהוא זכור כי אחזקתו צריכה להיות מקור הנאה ולא נטל. בטרם התחלת העבודה ברר לעצמך את השימושים שברצונך להפיק מהגן, שעות הבילוי בגן וכמה תוכל להשקיע בחלקת האלוהים הקטנה שלך.

ראשית נענה לעצמנו מה הפונקציות שהגן צריך למלא עבורי? בגן אישי שיתאים לבני המשפחה ניתן לשלב את הנושאים הבאים: 

  • אזור גריל וסעודה. ניתן לשלב כיור ומקומות אחסון. 
  • פאטיו- משטח מרוצף הנקשר באורח פורמלי או חופשי אל הבית ומשמש כחדר מגורים חיצוני. 
  • אזור אירוח, פינת עישון, רביצה, סלון נמוך. 
  • פינת הרגעות והתבודדות לקריאה ומדיטציה. 
  • פינת משחק לילדים עם צעצועי מים, רפידות גומי נדנדות ומגלשות 
  • גני ירק, גינות תבלין וארומה. 
  • פרחי קטיף לסידורי פרחים ביתיים. 
  • קירור הבית ויצירת מיקרו אקלים על ידי חסימת רוחות שרב וקרה 
  • התחשבות בקהילה, הצללת אזורים משותפים. 
  • באזורים קשים לאספקת מים אפשר לשתול קקטוסים וסוקולנטים. 
  • תליית כביסה ואזור שירות 
  • פרטיות משכנים, חסימת מפגעים והבלטת נופים.
מרעיון לגיליון
לאחר שרשמנו לפנינו את הצרכים של הגינה ניקח גיליון ונשרטט את הבית וחלקת הגן. מומלץ לבצע את התוכנית בקנה מידה של 1:100 כך שכל ס"מ על הניר ייצג לנו מטר בגינה. שרטוט הגינה נעשה ב"היטל על", כלומר מראה הגינה ממבט הציפור בצורה דו מימדית.
הרבה יותר קל למחוק ולשנות עפרון מאשר ביצוע בשטח. כך נוכל להעלות את הרעיון על גיליון ולבדוק האם ענינו לעצמנו על הצרכים? האם הגינה נראית הרמונית והשטחים פרופורציונלים? האם התוכנית שיצרנו במסגרת התקציב?

תוכנית פיתוח הדומם
הגנים הים תיכונים לרוב נראים נוקשים בהשוואה לגנים בהם אין צורך לתת את הדעת לכמויות המים. כל מי שטייל באירופה, שבה הקיץ קצר ורגוע, ראה את מרחבי הדשאים והגינות הירוקות וחש בהבדל. בארץ בשל החיסכון במים אנו מרבים להשתמש בכיסוי הדומם כמו האבן, החצץ, חיפויי האבן הדקים שנכנסו לאופנה, מיני ריצוף וקרמיקה וצמחיה רב שנתית חסכונית במים.
לגישה ארכיטקטונית זו יש פיצוי באחזקה יותר נמוכה ומראה נאה ומעניין כל ימות השנה. אמנם בניית הדומם היא השקעה כספית יקרה יותר, אך משתלמת בטווח הרחוק.

בנית פטיו-"חדר בגינה"
הפטיו הינו חלק בגינה שמשמש כחדר מגורים נוסף.יש לו זיקה אל הבית במיקום הפנימי, או על ידי שביל או כנוף הנשקף מתוך הבית. אנו רואים סביבנו מינים רבים של אזורים שכאלו בהתאם לתרבות ולמקום. לדוגמא ה"זולות" והסוכות בסיני.
בחירת מיקום הפטיו צריכה לקחת בחשבון את שעות השמש והרוח. לפטיו יש ליצר קרקע נוחה. בחירת הריצוף מותנית ביכולת הכספית וברושם שרוצים ליצר. ניתן להצל את האזור או לחפות בחומר שגם יגונן בחורף מהגשם. במידה והכוונה היא לנצל את המקום גם לחורף, יש להקנות לו גישה נוחה ונקיה מבוץ ואמצעי תאורה. את האזור ניתן לגבול בצמחיה ,עץ צל, כדים אדניות ערוגות וכו'.

טרסות
השימוש במקור בטרסות נולד מהצורך של הכשרת שטח משופע לגינון אך לא רק למטרה זו.הטרסות מאפשרות יצירת משטח גינון תלת מימדי ופתרון טבעי ונאה להסתרת קיר ויצירת דירוג או לחלופין יצירת ערוגה מוגבהת בגינה. באמצעות בניית טרסה ניתן להגן על הצמחייה ממשחקי כדור ובעלי חיים ולהבליט את הצמחים.
במשתלות קיימים מספר חומרים המתאימים לבניית ערוגות מוגבהות.
  • אבן שכבות מסותת
  • אבני לקט
  • סלעי נוי
  • טרסות עץ לפי מטר
  • סינדות לחיתוך
  • אדני רכבת
לאחר בנית ההגבהה יש למלאה באדמה מושבחת ונאה לשתול בה גם צמחים בעלי צימוח משתרע.

שבילים
סימון שבילים נועד להוביל את המבקר בגינה במסלול נבחר. במידה ונשאיר את השבילים לסוף, נראה כי במהלך הבניה אנו משרטטים בצעדינו את השבילים. ניתן ליזום גם שבילים על פי ראות עינינו לטיול בגן דרך פינות חמד.
ניתן לבנות את השבילים מחומרים שונים: 
  • אבני מדרך
  • אבני ריצוף משאריות הבניה
  • הגבלת שביל ומילוי. הגבולות יכולים להיות מסינדות, אבן תוחמת, חלוקי נחל #3-4 אדני רכבת. את השביל ניתן למלות בחצץ, חלוקי נחל #1,טוף גרוס או שבבי עץ.
  • אבני פסיעה סינתטיות
  • אדני רכבת מנוסרים מושקעים באדמה
  • טבעות עץ
חיפוי קרקע
מתי מחפים את הקרקע ?
חיפוי הקרקע הינו אלמנט עיצובי ופונקציונלי. הוא מהווה תחליף לדשא באזורים נרחבים, באזורי ישיבה ובמקומות בהם אנו רוצים חיפוי אחיד בצבע אחד או במספר צבעים.
באזורי חיפוי רחבים ניתן לשלב סלעי נוי ופסלים ומיכלים לשתילה כך שההשקיה הינה נקודתית. חיפוי כללי של הגינה מפחית התאדות מים ומעכב נביטת עשבים. כמו כן החיפוי מסתיר מצע קרקע דוגמת הפרלייט הלבן או החמרה הכתומה. מומלץ ליעד את החיפוי לאזורי שתילה רב שנתיים שלא יפגעו בעתיד ואינם צריכים אוורור תכופות.
במה נחפה?
במשתלות מוצגים מבחר רב של חלוקי נחל בצבעים שונים, שברי טרקוטה, שבבי עץ וטוף. יש להתאים את החיפוי לתקציב ולסגנון הגינה. חיפוי קרקע בהיר יבלוט יותר גם בשעות החשיכה.

פינות ישיבה ערסלים ונדנדות
אנו רגילים להביט מהבית לגינה. על ידי מיקום פינת ישיבה מרוחקת בגן (ספסל, ערסל או סלע נוי לישיבה) נוכל להביט על הבית מהגינה, ולהרחיב את שטח מחייתנו. נראה כי יש פעולות רבות שנעים לעשות מחוץ לבית ולהנות מאויר צלול רוח נעימה שקט וקולות הטבע.

מים בגינה
מים בגינה נותנים תחושת קרירות וזרימה, חיות וזוהר. רחש המים יכול להיות מרתק או מעצבן ויש לתת לכך את תשומת הלב. ניתן כאלמנט מים להוסיף בריכה, מפל, ג'קוזי, קערות מים עומדים וכו. כמו בתכנון הגן יש להבין את הטיפול הכרוך בכך לפני ההחלטה.

כדים ומיכלים
מומלץ להשתמש בכדים כאשר יש לכך הצדקה ולהניח אותם על אזורים מרוצפים או מחופים או אזורים שבשל טיב האדמה אינם ניתנים לשתילה. כדים שיכולים להוות תכשיט בגינה ולחזק את אופיה ניתנים לשילוב בגינה בין הצמחייה. ניתן להדגישם ע"י תאורה, הגבהה, סימטריה או פינוי השטח סביבו.על הכד להתאים לסגנון הגינה ועל הצמח הנשתל להתאים לכד.

מערכת השקיה
מערכת השקיה מרתיעה אנשים ונתפסת כדבר מורכב ומסובך, אך כל שעלינו להחליט זה על כמות הברזים ולרכוש ראש פיקוד בהתאם. כמות הברזים נקבעת על פי מספר האזורים שאנו רוצים בהם שליטה נפרדת. את הדשא אנו מכסים בהמטרה ואזורי הגינון בטפטוף. לכדים ניתן להשיג היום טפטוף מיוחד בקוטר 5 מ"מ עם טפטפת פנימית.

צמחיה
הגן הוא דבר צומח ודינמי ולמיני הצמחים אין סוף. אזורים שבעת הקמת הגינה נמצאים בשמש אך בעתיד יהיו תחת עץ יהפכו לאזורי צל ויש לתת על כך את הדעת בתכנון השתילה. מומלץ כל השנה לבקר במשתלות ללקט את הצמחייה הפורחת באותה תקופה וכך להבטיח גינה מרתקת במופעה כל ימות השנה. את הצמחים ניתן לחלק לכמה קבוצות עיצוביות. בחרתי להביא "חמישייה פותחת בכל קבוצה" שתשמש בסיס איתן לגינה לאורך השנים.
גדר חיה: אוג גלאוקה, ברהינה מושלגת, הדס מצוי, עץ השמן, סיזגיום
שיחים: אבליה, לוקפילום, פיטספורום ננסי ומגוון,מיני מטרטסידרוס, ברונפלסיה
בני שיח: לוונדר רפואי ומנוצה,פליציה שיחית,חרצית הגננים ,פנטס איזמלני ,פילרגוניום
מטפסים: פנדוראה, יסמין רפואי, בוגנויליאה, ויסטריה סינית,קיסוס
עצים:זית, ברכיטון דו גוני, ברוש, לימון, תמר

מדשאה
שאלת השאלות היא איזה סוג של "מרבדשא" להניח בגינה. אין תשובה חד משמעית לנושא לכל דשא יתרונות וחסרונות. מומחי המשתלות ישמחו לתת לכם את כל תשובות.

לבסוף אני ממליצה להשקיע זמן בחלום לחשוב לעצמכם מה אופי הגן שאני רוצה ובאיזה סגנון ולהיצמד אליו. בחירת המרכיבים, הכדים והאלמנטים רצוי שתהיה באותו הקו ולא לערבב מיני חומרים. ניתן להיעזר בבחירת סגנון הגן בספרות מקצועית, אנשי מקצוע ובטעם האישי. דבקות בסגנון ושימוש חוזר בחומרים וצבעי אלמנטים בודדים יחזקו את מובהקות הגן ויעצימו את התחושה שרציתם ליצר.

מרעיון לגליון סקיצה
מרעיון לגליון סקיצה
לפני
לפני
אזור ישיבה
אזור ישיבה
שביל
שביל
בלי דשא
בלי דשא